Traian Tandin este un alt scriitor român ale cărui cărți de factură detectivistică mi-au făcut în copilărie ”introducerea” în ceea ce înseamnă literatură polițistă.
Tandin a fost unul dintre cei mai apreciați ofițeri de ”judiciar” din România, având la activ un număr impresionant de cazuri rezolvate. A participat, printre altele, și la ancheta în urma căreia a fost arestat celebrul Rîmaru.
Pe partea literară, Tandin a fost la fel de prolific. A scris peste șaizeci de titluri, multe dintre volume descriind cazurile reale cu care autorul s-a confruntat de-a lungul carierei.
Îmi aduc aminte de cărțile cu căpitanul Roman, cărți în care povestirile te lăsau pe tine, cititorul, să dai răspunsul la întrebarea ”cine e autorul?”. Pentru a putea verifica dacă raționamentul tău era corect, răspunsurile erau grupate la sfârșitul cărții, similar răspunsurilor din culegerile de probleme.
Îmi aduc aminte și de cartea despre Ringo, câinele polițist, și de încă alte câteva titluri, însă cartea despre care vă scriu astăzi se intitulează ”Cei mai odioși 100 criminali români”.
Bănuiesc că titlul în sine este suficient de clar. Perioada temporală acoperită în carte începe undeva pe la sfârșitul secolului XIX și ajunge până la perioada actuală (cartea a apărut în anul 2008).
Mi se pare interesant faptul că și noi ne putem ”mândri” cu criminali care se ridică la nivelul confraților lor internaționali. Faptul că, la vremea respectivă, cenzura și-a făcut datoria și aceștia nu au fost mediatizați la nivelul la care crimele odioase sunt cap de afiș în toată mass-media nu înseamnă că am fost scutiți de fenomen. De asemenea, demonstrează și faptul că, dacă eliminăm din ecuație aspectele politice, am avut și milițieni capabili, care și-au făcut datoria. Cred că și asta contează măcar puțin.