duminică, 29 mai 2016

Update

John Grisham - "Nevinovatul": primul volum de non-ficţiune al lui Grisham, cu atât mai înspăimântător cu cât cazul prezentat bate de departe cazurile imaginate de autor. Şi e doar unul dintre numeroasele astfel de erori judiciare.
David Morrell - "Frăţia pietrei" şi "Liga nopţii şi a ceţii". Dacă în "Frăţia trandafirului" i-am cunoscut pe Saul şi Chris, iar în al doilea volum pe Drew şi Jake, în "Liga..." Saul şi Drew vor ajunge să colaboreze pentru a rezolva o problemă la fel de complicată ca toate cele anterioare.
Stephen King - "Dr. Sleep": Danny Torrance este acum Dan, care încearcă să uite de hotelul Overlook şi de tot ceea ce s-a întâmplat acolo şi îşi ţine "strălucirea" sub control prin orice mijloace. Inclusiv alcool. Asta, până la apariţia lui Abra, o fată ce posedă aceeaşi strălucire, dar mult mai puternică. Abra e în pericol acum şi îi cere ajutorul lui Dan.
Lee Child - "Personal". Jack Reacher şi o nouă aventură. Lunetişti, asasinate, servicii secrete şi un fost deţinut, prins de Reacher în urmă cu 16 ani, care acum este liber şi vrea răzbunare.
Frances Fyfield - "Sânge din piatră". Motivele sinuciderii unei avocate de succes pot fi considerate valabile, deşi cam ciudate. Peter Friel simte însă că în spatele acestui gest stă ceva mult mai grav şi mai complicat decât la prima vedere. Urmează, desigur, ancheta şi dezvăluirile surprinzătoare făcute de Peter.

duminică, 22 mai 2016

Svetlana Aleksievici - Dezastrul de la Cernobîl



Eroi, victime, eroi-victime şi victime-eroi, viaţă, dragoste, minciună, multă tăcere, şi mai multă moarte. Cutremurător.

miercuri, 18 mai 2016

John Verdon – Gândește-te la un număr

Nu am auzit de Verdon până de curând, dar nu regret că mi-a fost oarecum recomandat. Mai exact, mi s-a povestit la un moment dat de această carte, iar titlul mi-a trezit curiozitatea. Aşadar, am căutat cartea şi am plonjat în ea, mai ales după ce am citit cuvintele de apreciere la adresa romanului, cuvinte scrise de autori consacraţi precum De Mille, Katzenbach ori Gerritsen.
Cartea e volumul de debut al autorului şi a fost scrisă la sugestia soţiei acestuia (Verdon avea 68 de ani la momentul respectiv). Succesul acestui volum l-a determinat să continue pe această cale, Verdon scriind încă alte trei romane (din câte ştiu, ele nu au fost traduse. Deocamdată).
"Gândeşte-te..." e povestea unui criminal în serie, inevitabil diabolic de inteligent şi la fel de inevitabil cu o copilărie marcată de traume psihice, şi a detectivului pensionar Gurney, care nu poate să nu se implice în rezolvarea cazului. Motive are suficiente: în sufletul lui, este poliţist în continuare, iar o enigmă de asemenea anvergură nu poate decât să îl atragă. În plus, cazul îi este prezentat iniţial de un fost coleg de facultate pe care nu îl poate refuza, deşi relaţiile dintre ei nu au fost decât, în cel mai bun caz, amicale şi de scurtă durată.
Ceea ce iniţial pare o farsă de prost-gust combinată cu un mic truc de magie devine brusc o treabă mult mai serioasă după prima crimă. Asasinul nu lasă nicio urmă, ci doar indicii intenţionat criptate, pentru a le dovedi poliţiştilor că este cu mult mai inteligent decât ei. Şi următoarele trei crime, realizate cu acelaşi profesionalism şi cu aceeaşi absenţă a vreunui indiciu util, îi dau dreptate, însă până la un punct. O mică greşeală se va dovedi fisura fatală pentru un plan extrem de bine pus la punct.
Gurney reuşeşte să se ridice încă o dată la nivelul reputaţiei pe care o avea în momentul pensionării, fiind ajutat pe alocuri de sugestiile soţiei lui, Madeleine. Reuşeşte, de asemenea, să nu se lase doborât de dramele personale, nici de relaţia cu Madeleine, relaţie ce trece printr-o perioadă mai tensionată.
Dar totul e bine când se sfârşeşte cu bine, nu-i aşa?
Cartea e bună. Mi-a plăcut cum toate acţiunile aparent imposibile ale criminalului au căpătat, în final, explicaţii logice ce spulberă aura de magie. Dar acest lucru a necesitat eforturi intense şi o minte cel puţin la fel de ascuţită care să poată descifra subtilităţile unor crime efectuate, la prima vedere, fără motiv. De citit.

miercuri, 4 mai 2016

Ochiul lunii

Bourbon Kid se întoarce, cu toate personajele din "Cartea fără nume" pe urmele lui, desigur. În acest al doilea volum avem ocazia să aflăm cine este Kid cu adevărat, de unde a apărut, de ce şi ce motivaţie stă în spatele sutelor - da, sutelor - de cadavre lăsate în urma lui.
Pe lângă cei deja cunoscuţi, apar şi câteva figuri noi implicate în goana după Ochiul lunii şi, inevitabil, după Kid.
Stilul cărţii e neschimbat. Violenţă fizică, violenţă verbală şi vulgaritate, dar cum altfel ar putea vorbi membrii unei găşti de vampiri sau nişte mercenari nemiloşi care vorbesc mai mult cu armele?
Nu dezvălui nimic din deznodământ, dar vă pot spune că Sanchez, cel mai oropsit barman din Santa Mondenga şi în acelaşi timp cel mai norocos, reuşeşte absolut neintenţionat să spulbere un plan gândit cu multă atenţie şi răbdare, timp de sute de ani, de probabil cel mai puternic reprezentant al forţelor răului.
Cinci stele din cinci, pentru iubitorii genului şi pentru cei care nu se isterizează când văd "four letter words".
Pa, la citit cu voi!