miercuri, 4 iulie 2012

Lee Child

Apariţia recentă a celui de-al patrulea volum tradus din seria Jack Reacher mi-a adus aminte de Lee Child, un autor pe care l-am descoperit în 2007 şi care m-a cucerit încă de la prima carte. Am uitat de el deoarece, după apariţia a încă două volume, tot prin 2007 sau 2008, traducerile au fost sistate, cu toate că la ora actuală seria are 11 sau 12 volume. Şi iată că brusc şi pe neaşteptate, apare în urmă cu 2 săptămâni "Ancheta". Tot nu eram hotărât ce să (re)citesc, aşadar am reluat toate cele 3 volume "vechi" şi am păstrat ultima apariţie pe post de "cireaşă de pe tort".
În ordinea numerelor de pe tricou, în "Capcana Margrave" facem cunoştinţă cu Jack Reacher, fost poliţist militar, la ora actuală liber de orice obligaţii. În urma unui impuls de moment, se opreşte în insignifiantul orăşel Margrave pentru un mic dejun şi o cafea. Însă după doar o jumătate de oră este arestat pentru o crimă de care nu are habar. Pe măsură ce încep să apară indiciile şi surprizele, Margrave se transformă din oraşul mult prea perfect într-o capcană mortală.
"Să nu ucizi". Reacher este persoana la care serviciile secrete apelează cu rugămintea ieşită din comun de a încerca să-l ucidă pe vicepreşedintele SUA. Este de fapt un exerciţiu prin care se doreşte testarea dispozitivului de securitate. Reacher acceptă jobul, însă exerciţiul devine rapid o situaţie reală, cu ucigaşi "adevăraţi" care vor să-şi îndeplinească misiunea.
"Evadare imposibilă". Reacher este răpit accidental, aflându-se la locul nepotrivit în momentul nepotrivit, alături de persoana nepotrivită, o femeie care pretinde că este agent FBI. Se trezeşte închis într-o celulă undeva în munţii Montanei, într-o zonă inaccesibilă, fără nicio idee despre cine l-a răpit şi de ce. În concluzie, trebuie să evadeze, însă pentru asta trebuie să colaboreze cu misterioasa femeie în care nu ştie dacă şi câtă încredere poate avea.
"Ancheta" este un prequel, Reacher fiind încă angajat în cadrul armatei. Este trimis într-un orăşel de provincie care nu iese în evidenţă decât prin baza militară din imediata vecinătate şi prin crima care are loc acolo şi în care se pare că sunt implicate cadre militare din respectiva bază. Misiunea lui Reacher este supravegherea anchetei civile derulate în paralel cu ancheta efectuată în unitatea militară şi, eventual, evitarea oricărui scandal în care armata ar putea fi implicată. Însă, ca de obicei, nimic nu este ceea ce pare, iar crima este doar stratul de suprafaţă al unei afaceri mult mai complicate.
Cam ăstea ar fi volumele traduse în română. Celelalte volume din serie sunt disponibile pe internet în engleză, însă prefer să sper că seria traducerilor va continua într-un ritm mai susţinut decât până acum.
Până tura viitoare, sper că v-am trezit interesul. Vă mai pot spune că subiectul viitoarei postări va fi Phillip Kerr. Spor la lectură!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu