luni, 2 noiembrie 2015

Alan Bradley - Hering roșu fără muștar

Prima problemă: titlul cărții nu îmi spune nimic. Ba nu, îmi sugerează să mă aștept la ceva fără cap și fără coadă, o carte pe care, dacă o voi începe, mă voi forța să o citesc până la capăt.
Problema a doua: citesc sinopsisul. Fată, 11 ani, detectiv... bla, bla... deci e un (alt) roman pentru adolescenți, doar că nu e cu vampiri. Fie, hai să încep lectura.
Și... nu mă mai pot opri. Poate că stilul lui Bradley a trezit copilul cititor din mine, ori poate că această carte, deși are un copil drept personaj principal, este destinată mai mult adulților. Indiferent de care ar fi adevărul, cartea e bună.
Flavia de Luce este o fată de 11 ani dintr-o familie cu sânge albastru la origine, acum însă cam scăpătată. Duce o viață în general tipică unei fete de vârsta ei: surorile mai mari o necăjesc constant, tatăl ei este distant și preocupat în primul rând de supraviețuirea financiară a familiei, iar ea reușește să facă boacăne demne de un băiat împielițat. De exemplu, fără intenție, dă foc cortului unei ghicitoare de bâlci.
Acesta e și primul eveniment dintr-o serie ce continuă pe o notă mult mai gravă, cu tentative de omor, crime, furturi și istorii de demult ce au consecințe în prezent.
Flavia e inteligentă, cu o imaginație debordantă și... plictisită. Își canalizează majoritatea energiei în experiențele făcute în laboratorul ei de chimie (pasiunea ei sunt otrăvurile), în farsele prin care se răzbună pe surorile ei și în plimbările cu bicicleta Gladys. Dar nu poate rata ocazia de a ”ajuta” polițiștii locali să rezolve cazurile în care ea a fost oricum implicată încă de la bun început.
Aventurile Flaviei sunt descrise la persoana I, iar lumea privită prin ochii fetei are un farmec și un umor special. În plus, cartea este într-adevăr o carte polițistă în esență.
Simt că, dacă aș intra în mai multe detalii, aș începe să dezvălui mai mult decât intenționez, așa că închei aici, recomandându-vă cu mult entuziasm acest volum și - altă veste bună - spunându-vă că seria Flavia de Luce are, din câte știu, opt volume. Distracția de abia a început!


2 comentarii: